top of page
ESPOT

A 1.320m. d'alçada, Espot ofereix tot l'encant de les poblacions d'alta muntanya. Situat a la vall del riu Escrita, i dividit en dos petits nuclis, Espot Solau i Espot Obago, és la porta d'accés al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, un dels paratges naturals més preuats dels Pirineus.

L'església parroquial de Santa Llogaia, ja esmentada el 839, és una típica construcció de la vall, d'una nau i campanar de torre quadrada, que s'alça en un extrem d'Espot Solau. Conserva una interessant torre de guaita medieval, que presideix el poble, i un pont romànic sobre el riu Escrita, que neix a les valls lacustres del Parc Nacional.

L'economia tradicional pròpia d'una comarca d'alta muntanya, centrada en les activitats agropecuàries i en l'aprofitament del bosc, es veié modificada, des de mitjan segle XX, per la forta implantació de les indústries hidroelèctriques, aprofitant la gran abundància d'aigua. Les centrals de Sant Maurici, Lladres, Espot i la Torrassa, en són el testimoni. Però el canvi més decisiu s'ha produït durant els últims decennis amb l'explotació de les possibilitats ludico-esportives que ofereixen la bellesa del seu paisatge i el patrimoni històric de la comarca.

A les nombroses excursions i opcions per visitar el Parc  Nacional, amb més de 20 estanys d'origen glacial i els massissos de Ratera, Subenuix, Pui de Linya, Amitges i els Encantats, entre d'altres, s'hi afegeix la possibilitat de la pràctica de l'esquí, a l'estació d'Espot-Esquí. El piraguïsme, els esports d'aventura, la  caça i la pesca són d'altres modalitats esportives que es poden dur a terme a la comarca.

Integrats en el paisatge pirinenc, els pobles del voltant atresoren també un apreciat patrimoni arquitectònic civil i religiós dels segles XII-XIII, com són les torres de guaita, els ponts romànics d'Espot, Esterri, Arreu i Alós, la ciutadella medieval d'Escaló, i els santuaris romànics de Sant Just i Sant Pastor de Son, de Sant Joan d'Isil, Santa Maria d'Àneu i Sant Pere del Burgal, entre d'altres.

bottom of page